Recept & annat smått och gott

- Tips! Håll ner ctrl + F om du letar efter ett specifikt recept och skriv in det du söker. Lättare när det är fullt med recept!


Daimmuffins med chokladdoppade hallon

ca 14 st. stora muffins eller 40 st. små.

© Anna Larsson 2011
175°C

Ingredienser
:
6 ägg
5 dl socker
200 g smör
2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 ml salt

14 daimkolor
14-28 hallon
Ca 100 g choklad
Florsocker

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda i det tillsammans med mjölken i äggsmeten. Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna. Vänd i mjölblandningen i äggsmeten. Ställ formar på en plåt och häll i smeten. Stoppa i en daimkola i varje muffins, men låt en liten bit sticka upp. Låt grädda i ugnen ca 30 minuter, när provstickan blir torr är muffinsen klara.

Låt muffins svalna. Smält under tiden choklad i vattenbad. Doppa nedre delen av hallonet (där öppningen är) i chokladen och placera i mitten på muffinsen. Ringla choklad över hela muffinsen, och pudra den eventuellt med florsocker.

_ _ _

Chokladmuffins med mjuk apelsinfrosting
ca 20 st. vanliga muffins

Muffins:
© Anna Larsson 2011
3 ägg
2 ½ dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Apelsinkrokant-choklad

Mjuk apelsinfrosting:
200 g rumsvarmt smör
9 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2-5 msk koncentrerad apelsinjuice
Rivet apelsinskal
Apelsinskal till girlanger
Apelsinklyftor eller syltade apelsinklyftor

Muffins:
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll det tillsammans med mjölken i äggsmeten och blanda ihop. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten. Vänd i de hackade chokladbitarna i smeten. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till två tredjedelar med smet. Grädda 16-17 min i mitten av ugnen. Prova med en sticka för att se om de är klara – ingen smet ska fastna på stickan, möjligtvis lite choklad från apelsinkrokanten. Låt svalna innan frostingen läggs på, annars kommer den smälta och rinna av.

Apelsinfrosting:
Vispa smör på medelhastighet tills det är krämigt. Sikta sedan ner florsocker i smöret. Vispa tills det är helt blandat. Tillsätt vaniljsocker, juice och apelsinskal. Vispa tills det är blandat (Krämen ska vara lätt att trycka ut ur spritsen). Använd en sprits som antingen är tandad, eller en slät och med en centimeter i diameter. Dekorera med apelsingirlanger och tunna bitar av apelsinklyftor.