tisdag 2 november 2010

Beslutsångest

Svårt val när det kommer till bakning, vilket recept ska jag göra äppelkaka på?


Lätt äppelkaka utan smör

6–8 portioner
Tid: 50 min + avsvalning
1 ägg
3 äpplen
1 msk socker + 1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skär äpplena i bitar, lägg i en rund form, cirka 23 cm diameter. Strö över 1 msk socker.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl blandat med bakpulver. Bred ut smeten över äppelbitarna.
4. Häll det kokande vattnet över kakan och ställ in i ugnen. Grädda cirka 30 minuter. När kakan är klar har ytan blivit nästan marängaktig.
5. Låt svalna, pudra eventuellt med florsocker.

eller:

Äppelpaj med rutmönster

8 portioner
Tid: 2 timmar 10 minuter
Pajskal:
75 g smör
2,5 dl mjöl
3 msk socker
3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 äpplen
2 + 1 msk farinsocker
1 tsk kanel
2 msk citronsaft
1 msk smält smör
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Blanda ingredienserna till paj degen och låt stå kallt en halvtimme.
3. Klä en rund pajform, cirka 23 cm diameter, med paj degen. Skär bort överflödiga bitar och spara. Nagga med gaffel. Stöd gärna kanterna i pajformen med folie.
4. Grädda 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.
5. Skala äpplena och skiva dem.
6. Blanda klyftorna med 2 matskedar socker och citron saften. Häll ut i pajskalet.
7. Kavla ut resten av pajdegen och skär i 1 cm breda remsor. Lägg i rutmönster över frukten.
8. Grädda 35 minuter.
9. Pensla med det smälta smöret, strö över resten av sockret och låt kakan gräddas ytterligare 5 minuter.
10. Låt svalna något och strö över kanel.

Inga kommentarer: